Előszó |
5 |
A szarvasfélék kialakulása és elterjedése (Bálint Tibor, dr. Sugár László) |
7 |
A szarvasfélék kialakulása |
7 |
A gímszarvas fajkomplex elterjedése |
9 |
Első csoport |
9 |
Második csoport |
10 |
Harmadik csoport |
11 |
A mondák és regék világa (Bálint Tibor) |
12 |
Az ősi népek szarvaskultusza |
12 |
Magyar szarvaslegendák |
13 |
A szarvas mai elterjedése (Bálint Tibor) |
15 |
Szarvasok a földtekén |
15 |
Szarvasok a Kárpát-medencében |
17 |
A szarvas előfordulása hazánkban |
18 |
Szarvasfajták |
20 |
A szarvas általános jellemzése (dr. Sugár László, Bálint Tibor, Páll Endre) |
25 |
Külső megjelenés, testalkat |
25 |
Testméretek |
25 |
A köztakaró és függelékei |
28 |
Bőr |
28 |
Bőr alatti kötőszövet |
28 |
A köztakaróba és a bőrbe ágyazott mirigyek |
28 |
Szőr |
29 |
A végtagok szaruképletei (a csülök) |
30 |
Az agancs |
30 |
Szervrendszerek |
31 |
Csontváz |
31 |
Fogazat |
31 |
Izomrendszer |
32 |
Emésztőrendszer |
33 |
Légzési rendszer |
35 |
Keringési rendszer |
35 |
Nyirokrendszer |
36 |
Kiválasztórendszer |
36 |
A szaporodás szervei |
37 |
Idegrendszer |
38 |
Érzékszervek |
38 |
A szarvas hangja |
43 |
A szarvas nyoma |
44 |
Járás |
44 |
Lábnyomok |
44 |
A hullaték és egyéb jelek |
45 |
A szarvas élettartama |
45 |
Az agancs (Bálint Tibor, dr. Fatalin Gyula, Páll Endre, dr. Sugár László) |
46 |
Az agancs fejlődése |
46 |
Az agancs éves fejlődése |
46 |
Az agancs fejlődése a korral |
48 |
Az agancs részei és jellemzői |
51 |
Szár |
51 |
Rózsa (koszorú) |
52 |
Ágak |
52 |
Korona |
53 |
Szín, gyöngyözöttség, erezet |
53 |
Tömeg, sűrűség |
54 |
Agancsformák |
54 |
Agancsfejlesztés |
55 |
A szarvas magatartása (Páll Endre, dr. Sugár László) |
58 |
Trületkisajátító magatartás |
58 |
Otthonterület |
58 |
Aktivitás |
59 |
Éves ritmus |
60 |
Napi ritmus |
60 |
Váltás, vándorlás |
61 |
Társas magatartás |
63 |
Csapatképzés |
63 |
Kiközösítés |
70 |
Magatartás egyéb állatfajokkal |
71 |
A magatartás formái |
72 |
Támadás |
72 |
Védekezés |
73 |
Játék |
74 |
Testápolás |
75 |
A szarvas táplálkozása (dr. Sugár László, Páll Endre) |
77 |
Táplálék-összetevők |
78 |
A legfontosabb tápanyagok |
79 |
Kondícióvizsgálat |
80 |
Táplálékok |
81 |
Élelemkeresés |
82 |
A táplálkozás módja |
82 |
A táplálkozás időszaka |
83 |
Pihenés, kérődzés |
84 |
Szaporodásbiológia (Páll Endre, dr. Sugár László) |
85 |
A párzás időszaka |
85 |
A bőgés |
86 |
Verekedés |
88 |
Bőgőhely |
89 |
Ivarérés |
90 |
Párválasztás, párzás |
90 |
Vemhesség |
91 |
Ellés, borjazás |
93 |
Szopás, szoptatás |
93 |
Borjúnevelés |
94 |
A borjú növekedése és fejlődése |
96 |
A szarvas betegségei, sérülései és mortalitása (dr. Sugár László) |
98 |
Egészség és betegség |
98 |
Fertőzöttség és betegség |
99 |
A betegség hatása a szaqrvas szervezetére |
100 |
A szarvas fontosabb betegségei |
100 |
Anyagforgalmi betegségek |
100 |
Toxikus eredetű megbetegedés |
102 |
Vírusos betegségek |
102 |
Baktériumos betegségek |
103 |
Paraziták okozta betegségek |
105 |
Sérülések |
105 |
A szarvas gondozása (dr. Fatalin Gyula, dr. Sugár László, Bálint Tibor) |
106 |
A szarvas és környezete |
106 |
A gondozás és a gazdálkodás fogalma |
107 |
A gazdálkodás célja |
108 |
A táji szarvasgazdálkodás alapjai |
109 |
A szarvaspopuláció változásai |
110 |
A populáció létszáma |
110 |
A populáció sűrűsége |
111 |
A populáció létszámváltozásai |
111 |
A populáció ivararánya |
112 |
A populáció kormegoszlása |
112 |
Állományszabályozás |
112 |
A törzsállomány |
113 |
Szaporodási együttható |
113 |
Az ivararány |
114 |
A kormegoszlás |
115 |
Az állományszabályozás általános elvei |
115 |
Hústermelési modell |
116 |
Átlagos minőségű trófeát termelő modell |
117 |
Kimagasló minőségű trófeát termelő modell |
119 |
Az optimális állomány-összetétel modellje |
120 |
Összefoglalás |
122 |
Kilövési terv és nyilvántartás |
123 |
A vérfrissítés és hatása |
124 |
Zárva tartás |
125 |
Kerítések |
125 |
Vadaskertek |
125 |
Befogók |
127 |
A szarvas kiegészítő takarmányozása |
128 |
Vadföldek |
129 |
Etetés |
131 |
Víz, só |
132 |
Ökonómiai értékelés |
132 |
Károsítás és kárelhárítás |
132 |
A szarvas vadászata (Bálint Tibor, dr. Fatalin Gyula, Páll Endre) |
138 |
A vadászterület |
138 |
A terület feltártsága |
138 |
Vadászati berendezések, személyzet |
139 |
Magasles |
139 |
Cserkészút |
141 |
Etető |
141 |
Sózó |
142 |
Dagonya |
143 |
Vadászház |
143 |
Szállítóeszközök |
144 |
Szakszemélyzet |
145 |
A vadász öltözködése, felszerelése |
146 |
Vadászati módok |
146 |
Cserkészés |
146 |
Les |
147 |
Terelés |
147 |
Barkácsolás |
148 |
Vegyes vadászati módok |
149 |
Évszakonkénti vadászati módok |
150 |
Szarvasbőgés |
150 |
Szarvashívók |
152 |
Az élő szarvas korának meghatározása |
154 |
Selejtezés |
156 |
Általános selejtezési irányelvek |
157 |
A minőségi selejtezés irányelvei |
161 |
Mikor lőjük a szarvasbikát? |
168 |
A sutavad lelövése, selejtezése |
169 |
A selejtezés értékelése |
173 |
A lövés és a találat jelzése |
174 |
A jelzés |
174 |
Sebzés, utánkeresés |
176 |
Zsigerelés és a lőtt szarvas kezelése |
178 |
A lőtt szarvas korának megállapítása |
180 |
Kormeghatározás a fogévgyűrűk alapján |
180 |
Kormeghatározás a fogkopás alapján |
180 |
A kormeghatározás egyéb módszerei |
181 |
Kormeghatározás a hullott agancs alapján |
184 |
Trófeabírálat |
184 |
A Nadler-képlet |
184 |
A nemzetközi képlet |
186 |
Az agancs mérése |
187 |
A rendellenesen fejlődött agancsok mérése |
190 |
Agancstörzskönyv, a pontozások értékelése |
191 |
A trófea kikészítése |
192 |
Montírozás |
194 |
A trófeák fényképezése |
194 |
Vendégvadásztatás |
195 |
A magyar szarvas jelene és jövője (dr. Fatalin Gyula, Páll Endre) |
199 |
Irodalom |
208 |